Over Piet

Piet

“Ik omschrijf mijn persoonlijke ‘danshandtekening’ momenteel als: strak, expressief, puur, menselijk, discipline-overschrijdend en hier en daar een humoristische toets. Het is voor mij een zoektocht om menselijkheid op een andere manier weer te geven. Ik heb altijd duidelijke beelden in mijn hoofd, die ik wil verwezenlijken in praktijk.”

Danser/choreograaf Piet Van Dycke (Tienen, 1996) begon ooit met duo-acrobatiek en speelde onder andere mee in de internationale kindervoorstelling Magic Circus Show 2010 (Genève). Hij studeert momenteel de bachelor choreografie aan de ‘Fontys Hogeschool voor de Kunsten’ te Tilburg, waar hij samenwerkte met choreografen als Marc Van Loon, United C, Sarah Prescimone, Evangelos Biskas, Annemijn Rijk, Raymon Esterhuizen, Nico Monaco (Akram Khan) en Iñaki Urlezaga (Ultima Vez). Piet Van Dycke won de sympathieke wedstrijd De Beste Belgische & Nederlandse Danssolo 2015 op Tweetakt (Utrecht). In 2016 creëerde hij samen met acteur/regisseur Jonas Vermeulen de danstheatervoorstelling EVEN GEDULD voor TWEETAKT en VAART festival (fABULEUS & Artforum). Hij speelt momenteel ook mee in de locatievoorstelling Leaving Normal van Cie Woest. Hij is ook actief bij fABULEUS als assistent-choreograaf voor de nieuwe productie SNAPXL van Talitha Dedecker. 

Piet wilt zijn twee passies: circus en dans, als choreograaf/performer combineren. Hij is ervan overtuigd dat er nood is aan choreografen die dans niet zien als ‘verheven’ communicatie, maar dat dans verder moet reiken dan de ‘geschoolde theaterbezoeker’ en zijn weg vinden naar de man op straat. Hij vindt het een leuk gegeven om mensen met dans te ‘entertainen’, zonder dat het gecommercialiseerd wordt. Waarin lust, absurditeit en menselijkheid met elkaar in interactie treden en zich sijpelen tot diep in de kijker. Hij mist soms de levenslust in hedendaagse stukken… De kracht van het maken ligt voor Piet in de juiste benadering van de letterlijkheid.