Over Piet

Piet

“Ik ben gefascineerd door mensen. Ze inspireren me, zetten me aan tot nadenken en vormen de leidraad in mijn werk. Het is voor mij een zoektocht om menselijkheid op een andere manier weer te geven. Dat kleine addertje dat schuilt achter een lach en een traan."

Danser/choreograaf Piet Van Dycke (Tienen, 1996) begon ooit met duo-acrobatiek en speelde onder andere mee in de internationale kindervoorstelling Magic Circus Show 2010 (Genève). Hij studeerde de opleiding ‘Dance Art in Context’ en studeert dit jaar af als choreograaf aan de ‘Fontys Hogeschool voor de Kunsten’ te Tilburg. Piet Van Dycke won de sympathieke wedstrijd De Beste Belgische & Nederlandse Danssolo 2015 op Tweetakt (Utrecht). In 2016 creëerde hij samen met acteur/regisseur Jonas Vermeulen de danstheatervoorstelling EVEN GEDULD voor TWEETAKT en VAART festival (fABULEUS & Artforum). Hij speelt momenteel ook mee in de locatievoorstelling Leaving Normal van Cie Woest. Hij is ook actief bij fABULEUS als assistent-choreograaf voor de nieuwe productie SNAPXL van Talitha Dedecker, die februari 2018 in première gaat.

Binnen collectief dOFt staat Piet in voor de dans. Hij vormt de letter ‘d’ van collectief dOFt en fungeert dan ook als het kloppend hart om alles te laten bewegen wat stilstaat. Piet draagt de aanwezigheid van dans in dOFt-voorstellingen hoog in het vaandel. Dans communiceert op vele niveaus tegelijk. Het prikkelt, verwondert, zet aan tot nadenken, ontroert, plaagt, suggereert, maar het dwingt nooit. De extra toevoeging van taal – onder hoede van Jonas en Nele Vermeulen, die dan weer de ‘t’ van dOFt vormen - geeft het geheel een grotere stabiliteit. Piet vindt de combinatie van de twee versterkend en verrassend werken.

“In mijn werk wil ik de kortzichtigheid van de mens laten zien. Mijn creaties vormen dan ook een pleidooi over het gedrag van de mens, over de evolutie in het lichaam, over de rollen die we spelen. Met als middel de voortdurende verfijning, om de ervaring te verlevendigen. Ik speel met de grens tussen logica en verbeelding, waarbij zowel mijn dansers als het publiek moeten denken met beide hersenhelften, dansen in hun brein. Ik heb altijd duidelijke beelden voor ogen: absurd, strak, expressief, puur, humoristisch, surrealistisch en confronterend. Als choreograaf maak ik een leesbare – maar uitdagende - vertaling van een concept. Hierdoor is er altijd een duidelijke context in mijn werk voor een gevarieerd en breed publiek.

Ik hou ervan om in uiteenlopende contexten met verschillende mensen samen te werken. Binnen de samenwerkingen die ik aanga, vertrek ik altijd vanuit een professionele context. Ik sta actief en creatief in de studio met de focus op artistieke kwaliteit. Ik communiceer duidelijk naar mijn dansers en samenwerkingspartners. Ik ben iemand die me graag op een motiverende manier inzet voor anderen. Ik hou dan ook van een warme omgeving met een dosis positieve en speelse energie.”