Over Jonas

Jonas

“Spelen is iets persoonlijks. Ik ben pas echt vrij in het acteren als ik los sta van regels en competitie. Het is dus niet verwonderlijk dat improvisatie mijn sterkste punt is. Toch staat dit in contrast met mijn gevoel voor esthetiek en vormelijkheid. Hoe strakker de enscenering, hoe broeieriger het spel. ‘Schaam je nergens voor, maar doe niets wat je niet wilt.’: mijn leuze als het op spelen aankomt.”

Acteur/regisseur Jonas Vermeulen (Bonheiden, 1992) speelde van 2010 tot 2016 bij fABULEUS (Leuven) in de gelauwerde voorstellingen Othello (Shakespeare), geregisseerd door en in een bewerking van Carl von Winckelmann, en Liefdesverklaring van choreografe Nicole Beutler en schrijfster Magne van den Berg (NBprojects, Amsterdam). Hij is actief als regisseur in het jeugdtheater van Leuven waar hij in 2017 zijn tweede regie aanpakt. Jonas is sinds 2016 ook freelance theaterdocent bij JONNA vzw, Wilsele.

Naast het regisseren is Jonas Vermeulen ook een fervent schrijver, zowel theater als proza en poëzie. In 2016 en 2017 won hij twee jaar op rij de Kleine Prinsprijs (Leuvense Toneelprijzen) met de zelfgeschreven stukken Clandestien en Acht.Hij acteert ook in beeldend theater zoals ‘Wachten & Weg zijn’, een illustratieve voorstelling gebaseerd op tekst van Toon Tellegen in een bewerking van Samuel Baidoo (Hanafubuki, Antwerpen). Naast theater, is Jonas ook nog actief in film en televisie. In 2015 speelde hij mee in de kortfilm De Overkant van Marnix Ruben & Freek De Jonghe. Hij is ook te zien in de fictiereeks de regel van 3s op Ketnet. Jonas heeft een sterk gevoel voor esthetiek en vormelijkheid, en implementeert dit graag in zijn creaties. Hij houdt van voorstellingen met strakke ensceneringen, pingpong dialogen en een sterke gelaagdheid. Hij vindt het fascinerend hoe men het lichte in het zware kan zoeken.  Tragikomedie is dan ook het genre waarin Jonas zich het meest thuis in voelt.